FORUM SMKA PAHANG

Forum ini bertujuan memupuk interaksi berfaedah sesama warga pelajar dan juga para guru. Berbicaralah dan berbincang dengan tenang serta bahasa yang budiman.

Forum: FORUM SMKA PAHANG
Start a New Topic 
   Board|Threaded
Author
Comment
Masalah berpakaian sekolah semasa prep petang!

A'kum


Berhubung dengan perkara ini diharap para pelajar dapat memberikan komen mengenai isu ini. Begitu juga komen daripada para penjaga juga dialu-alukan....

Email  
Re: Masalah berpakaian sekolah semasa prep petang!

per die!!! baju skolah....
saye dr pihak plajar cikgu, nak bagi pandangan la ttg hal ni...

kalu cikgu nak tau kitorang ni nak kene pakai baju prep skang pun payah sbb nyer kalu peraturan dah kate kene pakai baju ni baju ni jadinyer kitorang jadik cam terkongkong dek peraturan...

kitorang sepatutnye la diberi kebebasan krn ade pljr yg bdn nyer sng ade plak yang ade yg baju die basah biase la tu dok asrama basuh baju sidai pagi kat ampaian gi skolah, pastu ujan takkan nak balik angkat kot

satu lagi kalu pagi ptg baju skolah jadi tmpt pembiakan lalat dan serangga la bdn bdk smkap nanti, sbb nyer bile nak basuh baju tolak mase homework, study, program asrama mane mase basuh baju kitorang

pada pendapat saye la utk ptg bagi la kebebasan utk kami sbb bile ade kebbsan jadi kami pun sng ati nak pi study

tgk la mase perkampungan ari tu bdk laki2 smart jer nampak ader yg pakai t-shirt ader kemeja tapi sume tie-in, t-shirt koler, ber kasut ini la kebebasan yg kami mau kalu tak caye cikgu tanye pn. norley die dah tgk budak smart f.3 smkap mase perkampungan ari tu

peraturan cam tie-in ngan t-shirt berkoler still di terime oleh plaja smkap cume pemakaian baju yang ditetapkan tu kurang diterime krn faktor waktu prep pd ptg hari bukan nyer prep pd pg hari yang dah tertakluk dlm sistem persekolahan kerajaan m'sia

thanks a lot sir sbb prihatin

Email  
Re: Masalah berpakaian sekolah semasa prep petang!

Assalamualaikum..
saya ingin memberi pendapat walaupun mungkin agak terlambat..
pada saya perkara ini tidak perlu menjadi isu.. saudara yg memberi komen bg pihak pelajar itu terlalau banyak karenah saya rasa..
saya adalah bekas pelajar smkap yg telah diberi peluang untuk melanjutkn pelajaran di sbp selepas pmr. dan kini saya telah beberapa tahun meninggalkan alam persekolah..

saya mengalami 2 senario yg berbeza.. di smkap pd ketika itu prep ptg adalah t-shirt berkolar dan pada waktu prep mlam adalah baju melayu.. tetapi di sbp tersebut. pakaian prep ptg adalah uniform sekolah tanpa tali leher.. dan prep mlm adalah seluar slack, t-shrt berkolar atau kemeja dan berkasut bg lelaki..
tetapi tidak wujud **** pelajar yg memberontak, malahan pelajar yg mempunyai rekod disipln juga mematuhi peraturan tersebut.. tidak **** saya lihat ia menjadi satu masalah di sana..

kepada pihak sekolah, saya yakin setiap sesuatu yg di buat itu telah dipertimbangkan baik buruknye,, jgn dilayan kehendak pelajar.. mmg pelajar byk karenah..

kepada pelajar.. akurlah kepada peraturan yg dibuat. ingatlah "Pelajar cemerlang sentiasa mencari penyelesaian Dan pelajar yg gagal selalu mencari alasn".

sekian.. wassalam..

Re: Masalah berpakaian sekolah semasa prep petang!

assalamualaikum
saya bekas pelajar smkap sampai form 3 lps tu ke kisas salah sebuah sekolah berasrama penuh tahap elit.disiplin berpakaian sangatlah penting jadi pemakaian prep pelajar mestilah dijaga.contohnya kat kisas prep petang dan malam semua pelajar lelaki pakai baju melayu kuning dan seluar slack hitam manakala perempuan pakai baju kurung merah.semuanya seragam dan patuh kepada disiplin.sebab itulah kecemerlangan sekolahy sentiasa no 1 malaysia dan tak pernah jatuh dari top five malaysia semenjak 50 tahun penubuhannya

Re: Masalah berpakaian sekolah semasa prep petang!

saya sebagai mahasiswa universiti dan juga bekas pelajar f6 SMKAP 2006 juga berasa terpanggil untuk memberi pandangan tentang isu ini.Pada pandangan saya ada kebaikkan dan kelemahan mengenai hal ini.Walaupun sistem pemakaian seragam sekolah waktu prep tidak dijalankan pada tahun saya belajar,tetapi ini merupakan satu pembaharuan yang dilakukan oleh pihak sekolah.Saya bersetuju dengan kenyataan Slaveman yang menyatakan bahawa pelajar banyak karenah.Oleh itu kita juga perlu pandang pada satu sudut yang lain,yakni apa yang membuatkan pelajar itu banyak karenah.Setiap manusia mempunyai hak asasi masing2 dan tentunya hak asasi itu boleh diterima oleh masyarakat selagi ianya tidak melampaui batas.Dalam hal ini,dapat dibandingkan sistem/persekitaran sesebuah institusi pembelajaran itu yang mempengaruhi mood seseorang pelajar.Oleh itu pihak pentadbir perlu mendekati pelajar atau membuat kajian selidik dan tanya apa yang membuatkan mereka sukar untuk menerima
setiap peraturan baru.Disitu saya pasti anda akan menjumpai jawapannya.

Email  
Get your own FREE Forum today! 
Report Content ·  · Counters & Site Stats   Online Photo Albums   Free Blogs   Free Guestbooks 
Powered by Bravenet